Despre webfactor si recomandari facute de [hah]a-listeri

Pana ieri, habar n-aveam cine-i zoso, ce vrea el si daca mama lui stie. In bula mea nu figureaza cetateni de genul asta, care se aduna cate 5 la o bere si isi zic intre ei – daca am inteles bine – a-listeri, whatever the hell that means. Am avut la un moment dat vreo doi “celebri” prin defuncta mea lista de frienzi de pe feisbuc (pe unul chiar il stiam bine, ca am fost colegi printr-o scoala), iar dupa ceva timp mi-am dat seama ca nu reusesc sa gasesc absolut – dar absolut! – nimic interesant in tot ce scriu. Si scriau zilnic, inteleg ca asta-i ritualul in secta lor.
Dar ce voiam sa-ti zic: pe zoso asta l-am descoperit ieri (si, simultan, am descoperit ca nu pierdusem nimic neafland despre el mai devreme), cand un client care isi luase hosting la webfactor cu mult inainte sa inceapa sa lucreze cu mine m-a intrebat usor disperat daca nu cumva am eu vreun backup pe undeva, pentru ca site-ul era cazut de o jumatate de zi, iar sansele de a-l mai recupera de pe serverele providerului pareau tot mai mici. Azi par tot mai zero, intr-o paranteza fie spus.
Culmea, desi de obicei nu pastrez decat ce e gazduit in curtea mea, ca in curtile altora altii au responsabilitati, chiar am gasit un backup; case closed, cum ar veni, da’ daca tot am ajuns aici, zic “hai sa ma lamuresc ce se intampla cu webfactoru’ asta”.

Site-ul marelui provider era si el cazut, deci zero informatii directe despre problema, cauze, cand se rezolva si etc. In lipsa de altceva mai bun, apelez la google. Unde – ce sa vezi? – primul link relevant e un articol de pe site-ul lui zoso asta, scris cumva ca scuza pentru ca le recomandase cetatenilor care, avand probabil o viata foarte trista, ii urmaresc blogul, sa-si gazduiasca site-urile la webfactor.
Zic “cumva”, pentru ca daca ai rabdare sa citesti si cateva comentarii de-ale individului, descoperi ca, de fapt, 1) stati linistiti, se rezolva, baietii de acolo sunt prietenii mei (sau doar patronul, n-am inteles), acum lucreaza la asta, sunt transpirati toti, 2) baietii de acolo sunt prietenii mei (sau doar patronul, n-am inteles), deci webfactor e bun, cel mai bun si 3) n-ai dreptul sa ai pretentii cand dai 3 euro pe luna pentru hosting si nici nu-ti faci singur backup. Ca na, contractul in care providerul s-a angajat, el cu manuta lui, sa faca backup zilnic in aia 3 euro/luna e irelevant daca patronul providerului e prieten cu zoso. Care zoso, de altfel, nici macar n-are site-ul la webfactor, de bine ce recomanda el providerul asta altora.

Una peste alta, nici nu stiu care “operatiune” de PR a fost mai proasta: aia a celor de la webfactor, care s-au ascuns intr-o vagauna si n-au scos un sunet in public de la izbucnirea scandalului, sau asta a sus-numitului blogger, care e de un penibil savuros. Partea buna e ca macar aia mai inteligenti dintre cititorii lui (si ai altora de aceeasi a-teapa) a invatat cam cata incredere poti sa ai in recomandarile individului. De fapt, e chiar simplu: cand iti zice ca ceva prieten de-al lui, mare producator de cuie, face cuiele cele mai bune si mai ascutite, tot ce ai de facut ca sa fii sigur ca nu ti se desprind scandurile definitiv atunci cand ti-e lumea mai draga e sa cumperi cuie de la concurenta aluia.

Cat despre situatia de la webfactor, cam astea-s lucrurile pe care le-am inteles pana acum: firma a fost data afara de proprietarul cladirii in care functiona din cauza datoriilor, clientii n-au primit vreo notificare oficiala despre situatia lor, patronul nu se stie unde e si daca a plecat din cladire cu echipamentele sau daca si alea sunt supuse vreunei executari silite, iar optimistii incurabili spera ca totusi o sa bage cineva serverele in priza macar pentru cateva ore, ca sa-si poata recupera datele. Eu, daca as fi in locul lor (dar nu-s, ca nu ma iau dupa zoso), aveam deja domeniul la alt provider ca sa-mi recapat macar accesul la mail, iar la ora asta mi-as cauta un developer ca sa-mi fac site-ul din nou. Unul mai trainic si mai frumos.

2018-05-09T23:11:52+03:009 May 2018|Categories: GANDURI|Tags: , , |2 Comments

2 Comments

  1. Maxim 10 May 2018 at 1:21 PM - Reply

    Merita sa arunci un ochi http://www.idealhost.ro/cota-de-piata

    • butnaru 10 May 2018 at 1:38 PM - Reply

      stiu clasamentul ala, dar nu vad ce relevanta are in contextul scandalului respectiv. plus ca, oricum, lista e departe de a fi corecta – stiu eu cel putin doi provideri care au mai mult de 170 de domenii gazduite si care totusi nu apar acolo. iar webfactor avea si el, daca e sa judec dupa numarul de reactii din ultimele zile, semnificativ peste 170.

Leave A Comment

eighteen + twelve =

Advertisment ad adsense adlogger