33 e mult?!

La blocul meu stau niste tipi. Ne vedem din cand in cand in fata scarii, la lift, pe langa masini etc., ne salutam scurt, dand din mana sau din cap, eventual mormaind ceva cvasi-indescifrabil (printre altele si pentru ca de obicei ei sunt mai multi si produc suficient zgomot ca sa acopere sunetele scoase pe un ton obisnuit) si cam atat. Ii cunosc de cand jucau tenis cu piciorul pe straduta din fata, inainte de a se apuca de fumat, dar deja sunt mari – rezonabil peste 20 de ani, unii probabil peste 25, asa ca nu-i mai consider niste pustani.

Azi, venind de la munca, ma vad cu doi dintre ei. De data asta era liniste, astfel incat dialogul nu putea fi altfel decat descifrabil. Le spun, ca de obicei, “salut!”. Si aud un “buna ziua”. Nu un “salut”, nu o mormaiala. “Buna ziua”! Curat, respectuos, asa cum ne-a invatat mama sa vorbim cu oamenii mari. Nu sesizez nici o urma de ironie, totul e ok… ceea ce face sa nu fie ok. Bun, sunt neras, da’ totusi!… Bai, ce vrei sa spui?! Hai sa ne prostim, sa vedem care-i mai apropiat de varsta gradinitei :D.

M-am amintit ce a patit Costica (salut, brother!): dupa ce, in liceu, radeam de acel “dom’ inginer” (sau “dom’ maistru”, nu mai stiu) pe care-l adresam profilor nostri de atelier sau de materii tehnice, a avut un mic soc atunci cand, in facultate fiind, s-a trezit strigat la fel de liceenii carora le preda ceva si care erau cu doar vreo 3-4 ani mai mici decat el. La fel ca si el atunci, mi-am inghitit impulsul de a-i taia capul infractorului. Am intrat in bloc, m-am dus acasa si m-am uitat in oglinda. Wtf?! Cred ca imi pun intrebari tampite. Sau nu?!

Oricum, maine o sa-l salut eu pe individ cu “buna ziua”, sa vad cum reactioneaza.

2014-11-06T02:48:23+03:005 August 2008|Categories: GANDURI|15 Comments

15 Comments

 1. robius 29 August 2008 at 8:12 AM - Reply

  cred ca a inceput sa fie mult, dar ce sa-i faci trebuie sa te obinuiesti sau sa te razi:)

 2. camen 20 August 2008 at 8:19 AM - Reply

  Am vizionat pozele din vastele tale calatorii. Cu mult bun gust realizate iar explicatiile sunt pe masura profesionalismului ce te caracterizeaza. Numai bine cu drag :) .

 3. butnaru 18 August 2008 at 11:19 AM - Reply

  @teodora: hai sa spunem ca in cazul tau putem gasi o explicatie in “code of manners”, care in forma sa initiala (si extrem de riguroasa) nu accepta decat MADAME/MONSIEUR :).
  dar explicatia cu respectul e linistitoare. pentru amandoi :). si ca sa nu mai riscam sa ni se ia darul, ne multumim cu el.

  @camen: eu “apartin”, cu sufletul si cartea de identitate :)), de Piatra Neamt. dar intamplarea s-a petrecut in Bucuresti. multumesc pentru urare! :)

 4. camen 16 August 2008 at 8:57 PM - Reply

  Ai putea preciza carui oras din Romania apartii ?

 5. camen 16 August 2008 at 8:56 PM - Reply

  O forma de politete mai rar intalnita astazi. Astept in continuare gandurile tale din calatorii. Drum bun calatorule prin lume.

 6. teodorabolba 13 August 2008 at 5:42 PM - Reply

  SALUT !Am aceeasi preocupare. Mi-am dorit toata viata sa mi se spuna MADEMOISELLE…am 22 de ani,sunt MLLE in toata regula (cel putin eu ma consider) si totusi francezii ma iau cu MADAME…de ceeeee? Pe biletul de avion scrie mare MLLE, pe card scrie mare MLLE si culmea lumea ma ia cu madame. Totusi de cand am venit in Romania,incep sa apreciez si acel madame…pentru ca aici toata lumea ma ia cu “fa” “bai” iar la magazine te intreaba scurt “ce vrei” ” de ce ma deranjezi cand tocmai povestesc cu colega ” (pune si partea asta in balanta)..parca totusi suna mai bine madame…semn ca nemultumitului i se ia darul de a se numi madame cand vine in Romania. Pe de alta parte vroiam sa-ti zic ca si eu aveam la inceput tendinta de a te lua cu dvs pe tine si pe multi altii de la aceeasi masa cu tine…nu era din cauza varstei…mai degraba din cauza unui respect pe care il impune ceva la persoana cu care vorbesti…calitati, stil de viata, talent, aspect, etc…chestii fata de care ai un respect (daca ti le doresti si tu). Poate e aiurea cum gandesc…dar eu cand acord un buna ziua la asta ma gandesc si nu neaparat la varsta.

 7. Daniela 11 August 2008 at 12:03 PM - Reply

  33 e destul de putin…daca planuiesti sa atingi suta:)
  It doesn’t feel different 33 from 30 or 28( form my experience:P) so, who cares how old you are?:))

  cat de “porcusor isteric” esti, asta conteaza!:P:P

 8. Andreea 8 August 2008 at 9:55 PM - Reply

  :)) Dragut. Ar fi fost si mai dragut daca iti spuneau Buna ziua, Nenea !

 9. Costica 7 August 2008 at 6:25 PM - Reply

  Parerea mea e ca iti spunea ‘Buna ziua’ de mai demult. Tu doar acuma ai auzit :).
  Demult mi se spune shi mie ‘Buna ziua’ pe la bloc. La inceput am crezut ca din cauza ca stau intr-un bloc cu majoritatea pensionari. Cred(si sper) ca m-au amestecat in majoritate…

 10. butnaru 7 August 2008 at 4:15 PM - Reply

  @oanabanana: trebuia sa-i tai capul cu maceta? :))

  @Cristi Badea: :)). da, cred ca in partea in care a zburat mintea ta era cam mult :))

 11. Cristi Badea 7 August 2008 at 11:45 AM - Reply

  33? :) dupa titlu postului mintea mea de pushtan a zburat in alta parte :P

 12. oanabanana 7 August 2008 at 10:11 AM - Reply

  Ba.Io am impresia ca incepi sa te cam INMOI omule:))). Ce dracu?

 13. disoeren 5 August 2008 at 8:08 PM - Reply

  “`”Astia de la Mediafax au gresit, cica Pai e corect? Ce, la 30 de ani mai esti tanar!? ” citat dintr-un tanar care ti-a trecut pe sub nas:))))))))))))))
  “` zi merci ca ti-a raspuns cu “buna ziua” … daca te respecta inseamna ca sunt constienti ca inca mai poti sa-i alergi …. dar vine o vreme…

 14. reloo 5 August 2008 at 8:00 PM - Reply

  p.s.oricum,nu mai e mult pana atunci :))

 15. reloo 5 August 2008 at 7:59 PM - Reply

  cand o sa ii auzi cu “nenea”…sa te gandesti sa iti pui lucrurile in ordine…repede =))

Leave A Comment

13 − one =

Advertisment ad adsense adlogger