Prosti si prostii

Ma declar enervat la culme de inflatia de “i” care imi agreseaza ochiul si neuronii atunci cand citesc tot felul de chestii – de la e-mail-uri la comunicate si de la comentarii pe forumuri la articole de presa (e drept, doar in mediul online – in presa scrisa nu s-a raspandit flagelul… deocamdata). Am senzatia ca indivizii care se incapataneaza sa scrie in romana desi mai bine s-ar limita la a comunica prin semne, fum sau pictograme se inmultesc de la o zi la alta. Si nu vorbesc despre unii dintre liceenii care joaca impreuna cu mine eRepublik sau Hattrick (lor le mai gasesc o scuza, pana la un punct – inca n-au terminat scoala), ci despre tot felul de PR-iste care se lauda cu diplomele de – “vai, fata!” – master in relatii publice, bloggeri neintelesi (dar inteligenti, e clar!), comentatori de profesie, tentative esuate de ziaristi si alte ciorne de intelectuali.

De unde or scoate atatia “i”, chiar nu inteleg. Se dau undeva gratis? Primesti puncte pentru fiecare “i” scris in plus? Tot ce ar avea de facut e sa se auda vorbind si sa scrie dupa propria dictare. Dar pentru asta e nevoie sa fi absolvit pe bune clasa a patra. Iar aici ajung la o alta ramurica a enervarii mele: profesorii (de romana, in cazul asta) care fac greva si mitinguri cerand bani, desi nu-s in stare (cu variantele n-au chef/n-au chef decat daca le platesti meditatiile) sa-i invete pe elevi doua reguli de ortografie. Eu as introduce o regula: daca la bacalaureat sau la alt examen apar 3 elevi ai aceluiasi profesor care nu stiu sa scrie corect in limba romana, profesorul ramane fara 25% din salariu. Alti 3 elevi, alte 25 de procente. Si tot asa.

Din aceeasi specie fac parte si cei care sunt certati cu folosirea cratimei. Unii au reusit sa-mi depaseasca limitele enervarii, ajungand la un nivel superior: sa ma amuze prin faptul ca pun bietele liniute exact – dar exact! – invers decat ar trebui. In cazul lor, totusi, exista o solutie simpla: sa invete sa nu puna cratima atunci cand simt nevoia s-o faca, si sa puna chiar atunci cand considera ca n-ar trebui sa existe liniuta aia mai desteapta decat ei.

Exista si pentru cei cu “i”-urile o varianta – sa citeasca atent ce scrie aici, de exemplu:
http://www.cinziadraghici.de/tag/ortografie/
http://diacritica.wordpress.com/2009/01/02/fi-fii-cand-se-scrie-fi-cu-2-i/
http://www.clubopel.com/viewtopic.php?t=23363&postdays=0&postorder=asc&start=40

Sau, mai simplu, sa scrie de 1000 de ori si sa repete cu voce tare chestia asta: Prostii scriu cuvantul asta cu un singur “i”. Nu fi prost! Sau macar incearca sa nu fii unul dintre prosti.

2017-06-08T00:04:56+03:0021 May 2010|Categories: ENERVARI|Tags: , , |5 Comments

5 Comments

 1. Andru 2 June 2010 at 4:11 PM - Reply

  @Ival: parca-ti si aud colegele referidu-se la tine cand nu esti de fata cu apelativul IIval :P
  Si chiar daca se ia, cand te vei muta la Timisoara vei scapa instantaneu de proastele obiceiuri de Bucuresti :P

 2. Ival 2 June 2010 at 3:46 PM - Reply

  @Andru: COO-ul pleaca, dar cana lui ramane… Acum am sesizat ca de cateva saptamani (de cand au spart-o pe a mea)beau din ea! “Inteligenta” o fi molipsitoare? (help!) :(

 3. Andru 2 June 2010 at 3:38 PM - Reply

  hehehe, daca nu as fi sub incidenta confidentialitatii post contractuale, ti-as forwarda minim 50 de mailuri de la un Chief Organization Officer catre intreaga companie, mailuri care au generat concomitet tot atatea injuraturi si tot atatea motive de bascalie :)

 4. altblue 24 May 2010 at 12:54 AM - Reply

  În ziua în care te declari enervat la vreo culme și de această oropsită „limba romana” care împânzește sârmele, mă urc pe măturoi și vin să stăm la un pahar de limbă română ;-)

  Până atunci îți țin pumnii în speranța că nu o să-ți plesnească vreun vas de sânge, căci presiunea pare a ști doar să crească pe plantația asta bășinoasă :(

 5. Cos 22 May 2010 at 10:00 AM - Reply

  Ma bucur sa vad ca nu sunt singurul care nu mai suporta acest mod de a scrie!
  Si ma mai deranjeaza foarte mult moda folosirii formulei “uitati”, de fapt confundarea cu “uitati-va”. Habar n-au ca, de fapt, unul este verbul “a uita” iar celalalt este “a se uita”! Cind mi se spune “uitati, aveti aici un…” eu raspund “da, deja am uitat”; si ce daca, urmeaza cel mult o pauza (in care interlocutorul isi zice, probabil, ca eu sunt pe alta lume), dupa care ma invita din nou sa uit!

Leave A Comment

2 × 1 =

Advertisment ad adsense adlogger