Creta, august 2005

Drumul pana in Creta l-am facut cu avionul, am ajuns seara… iar a doua zi dimineata inchiriasem deja o masina (un Hyunday Accent de prin 2000, in total cam 300 de euro pentru o saptamana).

Inchirierea masinilor e un fel de sport national – sunt zeci de firme si firmulitze care se ocupa cu asa ceva in fiecare statiune; iar concurenta isi spune cuvantul: toate ofera fel si fel de reduceri (platesti 4 zile, mergi o saptamana etc.); asta e si un motiv pentru care e de preferat sa nu va rezervati masina din tara – gasiti la fata locului deal-uri mult mai bune decat pe Internet. De fapt, s-ar putea sa remarcati ca asigurarea va costa mai mult decat inchirierea propriu-zisa a masinii; a propos de asta, aveti grija ca ceea ce numesc ei “full insurance”… nu e tocmai “full”, ci un fel de RCA + casco cu franchiza: acopera doar paguba proprie care depaseste 1000 sau 1500 de euro… iar daca nu aveti un card de credit care sa acopere franchiza, n-aveti de ales – trebuie sa mai dati niste bani pentru “full casco”; oricum, la halul in care se conduce pe acolo si la aglomeratia din statiuni, e de preferat sa mai cheltuiti 100 de euro in plus, decat sa va stricati vacanta din cauza ca un idiot v-a botzit masina in parcare.
In august, benzina avea exact acelasi pret ca in Romania. …Si inca ceva! Aerul conditionat nu trebuie sa lipseasca din masina, va imaginati de ce…

Strazile: cum ziceam, in statiuni sunt extrem de aglomerate, mai ales dupa-amiaza si seara. Incercati sa nu lasati masina chiar in fata unor localuri prea galagioase – sunt pline de englezi… care obisnuiesc sa toarne in ei tone de bere, dupa care capata prostul obicei de a se razbuna pe masinile care stau in calea lor.

Oricum, parcarile sunt destul de mici si de putine (mai ales prin locurile respective). Ca avantaj… eu pe insula aia n-am vazut parcari cu plata :D. Destul de aglomerate sunt si soselele dintre statiuni (in special la ora la care se intoarce lumea de la plaja). Nu exista autostrazi, doar o sosea cu doua benzi pe sens (E75) de-a lungul coastei de nord, de la Kisamos (vest) la Sitia (est). Paralel cu asta e “drumul vechi”, pe care ar fi mai bine sa-l evitati cat puteti pentru ca e ingust si cam lasat in paragina (ca sa nu mai vorbesc de ambuteiaje). Pe E75 si pe soselele care se ramifica spre orasele importante nu prea o sa vedeti gropi. De altfel, pe ansamblu, starea drumurilor e ok. Exceptie fac drumurile secundare, mai ales cele din munti, unde o sa aveti din loc in loc surpriza sa va dispara asfaltul din fata ochilor :-|. Oricum, nu uitati sa va cumparati o harta rutiera detaliata (si cat mai recenta posibil), care are marcate si drumurile neasfaltate. Harta o sa va foloseasca si in

[multe] alte ocazii: indicatoarele sunt cam haotice sau… pur si simplu lipsesc. Pe E75, de exemplu, iesirile spre localitati mici nu sunt marcate decat din cand in cand. In cel mai bun caz, denumirea localitatii e scrisa cu caractere grecesti si pana apuci sa descifrezi… gata, s-a dus! In munti (care ocupa o mare parte din suprafata, asa ca n-ai cum sa-i eviti daca vrei sa vezi si altceva in afara de statiunea in care te-ai cazat) stalpii si barele de protectie de pe marginea drumului lipsesc aproape complet, iar serpentinele sunt cu zecile/sutele; am avut o zi in care aproape tot traseul a fost in halul asta… cand am ajuns la hotel eram ametit – daca faceam dreapta sa ies pe terasa aveam tentinta sa fac imediat stanga, apoi iar dreapta si tot asa… :)). In plus, cretanii conduc masinile aproximativ la fel cum conduc si turmele de capre – fara prea multe reguli. Ceea ce e cu atat mai grav cu cat prin zonele montane au aproape numai masini de teren.

Radare: destul de multe (mobile) pe E75 si in preajma oraselor si statiunilor. In rest, mi s-a spus ca sunt, dar eu n-am vazut (si am batut insula in lung si-n lat – 1500 de km in 5 zile, in conditiile in care de la vest la est sunt cam 300 de km iar de la nord la sud mai putin de 100, daca nu ma insel). La munte, oricum, radarele sunt inutile – n-ai cum sa mergi foarte repede decat daca esti sinucigas. Tot legat de radare… si de indicatoarele despre care vorbeam ceva mai devreme: se intampla (de multe ori!) ca intrarea intr-o localitate sa nu fie semnalizata (exista doar indicator la iesire…) iar daca ai ghinion ca fix acolo sa fie o masina de politie… ai scapat de cateva zeci de euro care te incurcau prin buzunar). Mie nu mi s-a intamplat, dar am vazut multe masini cu turisti oprite pe marginea drumului. Totusi, limitele de viteza sunt destul de “relaxate” (ca aproape orice regula pe acolo) – toleranta merge pana pe la 15 sau chiar 20 km/h (mai depinde si de politist). In ceea ce priveste modul in care se circula… pregatiti-va sufleteste pentru [aproape] orice. Aici, totusi, sa fii roman e un avantaj: saracii elvetieni, de exemplu, obisnuiti sa vada ca fiecare regula e respectata strict, cred ca se intorc din vacanta cu traume psihice. De exemplu: E75 e considerata aproape autostrada, motiv pentru care prima banda e marcata ca fiind banda de siguranta. Circulatia pe banda de siguranta e interzisa, corect? Ei bine, nu! In Creta, pe banda aia se circula, ba chiar e de preferat sa ramai acolo daca tot vezi in spate flash-uri nervoase. In caz contrar, o sa ai ocazia sa-l vezi pe cretanul cel viteaz cum te depaseste in prima curba fara vizibilitate, fix pe linia continua din mijlocul soselei. Alt exemplu: atunci cand trebuie sa opresti, tragi masina cat mai aproape de marginea drumului, nu? Din nou, gresit! Cretanul, daca ajunge in fata unui magazin de unde vrea sa cumpere ceva, opreste pur si simplu masina, se da jos, isi face cumparaturile, urca la loc si pleaca. Faptul ca in tot timpul asta banda respectiva a fost blocata nu-l intereseaza absolut deloc. Si asa mai departe…

Ca sfat turistic: nu ramaneti in statiune – sunt multe locuri pe insula care merita vazute, de la palatul din Knossos la insula Elafonisi (la care se ajunge… pe jos, pentru ca apa marii are acolo intre cativa centimetri si un metru), trecind prin satele de munte cu biserici mici si frumoase si in care barbatii mai in varsta stau toata ziua pe scaune, pe trotuar, in fata unui local, cu o cafea in mana. Chiar daca vreti doar plaja, gasiti zeci de locuri excelente in afara statiunilor – sunt mult mai putin aglomerate, iar in satele pescaresti din jur sunt restaurante la preturi absolut decente – un exemplu e Mohlos, la cateva zeci de kilometri de Agios Nikolaos, spre est. Nu ratati manastirea Arkadiou, insula Spinalonga (atentie, insa, statiunea Elounda, de unde fortareata se vede cel mai bine e una dintre cele mai scumpe!), cele doua pesteri in care s-a nascut/a fost ascuns Zeus, casa lui El Greco din Fodele, templul din Gortyna (Gortys)… iar in rest, puneti degetul pe harta si duceti-va acolo :). Ar mai fi si defileul Samara (da’ eu aici n-am fost, pentru ca trebuia sa merg pe jos cateva ore, si pe caldurile alea chiar n-aveam chef de asa ceva)… Una peste alta, o insula dragutza :).

 

2017-06-08T00:04:57+03:0030 August 2005|Categories: DRUMURI|Tags: , , , , , , , , , |1 Comment

One Comment

  1. nimeni cu acte 7 July 2008 at 8:16 PM - Reply

    — COMENTARIU CENZURAT —

Leave A Comment

15 − five =

Advertisment ad adsense adlogger